A jövő a virtuális pénzben motoszkál

2013.11.07.
Olvasták: 739

Beszélgetés Tarhási Edomérral, a Regénytár Bank elnök-vezérigazgatójával.

Talán csak a marslakók nem tudják, hogy a Regénytár saját, virtuális fizetőeszközzel rendelkezik. A talentumnak nevezett pénzeszköz kizárólag a site-on használható, de vajon ez a jövőben is így marad, vagy a Regénytár pénze hosszú távon világuralmi babérokra tör? Erről, és még sok minden másról faggattuk a honlap pénzintézetének első emberét, aki most első ízben vállalja a nyilvános szereplés terhét.

A talentum.

 

A regénytár pénze már majdnem egy évtizede létezik, a híre mégsem terjedt szét olyan mértékben, amennyire ez elvárható lenne. Mi magyarázza ezt az ellentmondást?

A Regénytárnak sosem volt célja az, hogy virtuális fizetőeszközét, a talentumot széles körökben is propagálja. Köztudott, hogy a site sem végez reklámtevékenységet, magyarán egy olyan sajátos hangulatú és légkörű netes klub, ahová mindenkit szívesen várunk, de senkire sem erőszakoljuk rá magunkat. Ez a talentumra is érvényes. Eleinte csak a honlapon kifejtett szerzői munkát honoráltuk vele, és a Regénytár eBoltban elhelyezett kulturális termékek letöltésén kívül másra nem is lehetett használni. Mindez a Regénytár Bank megalakulásáig tartott, mert onnantól a talentum felhasználási területe ugrásszerűen megnövekedett. Ma már a közös regények nevű játékunk is a talentum forgalmazásán, vagy inkább a szabad áramlásán alapszik, de tervezzük, hogy ettől független, közösségépítő célú és szándékú újításokat is bevezetünk, ahol szintén felhasználható lesz a talentum.

A talentum tehát csak egy szűk réteg számára ismert, aminek a legfőbb akadálya talán az, hogy ezt a virtuális fizetőeszközt forintról vagy euróról korlátlan mennyiségben lehet váltani, fordítva viszont nem. Miért van ez így és várható-e ezen a téren változás a közeli jövőben?

A Regénytár egy magánhonlap, ami jellegénél fogva nem végezhet sem pénzügyi sem pedig kereskedelmi tevékenységet, viszont jól jön(ne) neki a támogatás. A talentum részben emiatt lett kifejlesztve: aki érdekesnek és hasznosnak találja a honlapot azzal, hogy forintról vagy euróról talentumot vált, segíti a site fenntartását és továbbfejlődését. A talentum egyfajta ajándék mindenkinek, aki ezen a módon donációt fejt ki a Regénytárnak, mert a forintért kapott virtuális pénzt elköltheti az eBoltunkban vagy eljátszhatja a közös regények nevű interaktív játékunkban. Mivel a Regénytárnak nem célja a népszerűség túlzott hajkurászása, a talentum visszafelé konvertálásában túl nagy változások a közeli jövőben nem várhatók. Kivétel persze minden szabály alól akad: néhány pályázatunk díjazottjai például egy bizonyos összegig forintra válthatják a talentum-megtakarításukat. Ugyanez érvényes a Regénytár nívódíjra is.

Tarhási Edomér, a Regénytár Bank elnök-vezérigazgatója munkahelyi környezetében.

 

A Regénytár Bank egyik alkalmazottja, dr. Érmési Ábel ingyenes talentum-felhasználási tanácsadó szolgáltatást működtet. Tanácsai között egy új szolgáltatás víziója, a Támogatási jegy is szerepel. Mit jelent ez valójában?

A Támogatási jegy bankunk egyik új próbálkozása lesz, és a Regénytárnak nyújtott donáció magánszemélyekre történő kiterjesztését célozza. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű talentumért bárki vásárolhat akár magának, akár egy harmadik személynek szóló támogatási jegyet, amelynek értékhatáráig az illető irodalmi tevékenységét vagy egy adott művét a Regénytár webes felületén népszerűsíteni fogjuk.

Mi jó származik ebből a jegy megvásárlójának, hiszen az előbb mondta. hogy a Regénytár nem hajkurássza a népszerűséget?

Ez igaz, viszont az is tény hogy van egy szép, sokat által ismert és látogatott honlapunk, amely immár tízéves tradícióval rendelkezik. Mindez azt jelenti, hogy a legnagyobb webes keresők magasan rangsorolják. Ugyanilyen színes és érdekes a facebookos megjelenésünk is, amelyet nem úgy szerkesztünk, hogy csak az irodalom iránt érdeklődők találjanak benne érdekességet, hanem azok is, akik érdeklődnek a félig vicces, félig komoly, de mindenképpen eredeti tartalmak iránt. A támogatási jegy ebből az aspektusból válik igazán érdekessé, mert az általa támogatott mű híre nem csak az irodalomkedvelők meglehetősen zárt körébe jut el, hanem szétterjed a világhálón, mint egy finom illatfelhő. Nem mellékes az sem, hogy a Regénytár jellegzetes hangvétele is eltér az irodalmi portálok kanonizált nyelvezetétől, mert olyan stílust és hanghordozást képvisel, amelynek sokkal több köze van a valódi netes beszédhez, mint a veretesen irodalmi orgánumok online megszólalásainak. A támogatási jegy jövőjét ebben látjuk, de természetesen sok múlik azon is, hogy a látogatóink mennyire tartják mindezt érdekesnek és fontosnak.

A Regénytár Bank külső látképe.

 

Egyre többet hallani arról, hogy a világban mind nagyobb szerephez jutnak az elektronikus fizetőeszközök. Köztudott tény például az, hogy a Bitcoin egyre közelebb kerül ahhoz, hogy átlépje a virtuális és a valóságos fizetőeszköz közötti határt. A talentummal mi a helyzet ezen a téren?

Mi a Regénytár Bankban azt valljuk, hogy a jövő a virtuális pénzben motoszkál. Jelenleg nagyon kényelmes helyzetben vagyunk, mert a talentum őrzése, nyilvántartása és forgalmazása a Regénytár hatósugarában zajlik. Tárgyias vonatkozást nélkülöző pénz lévén mindez nem kerül semmibe, már amint a dolog valódi költségét illeti, de abban a pillanatban, mihelyst más honlapok is átvennék a talentumot, ennek a békés, mondhatni, privilegizált helyzetünknek búcsút mondhatnánk. A Bitcoin és a többi elektronikus fizetőeszköz köré rengeteg olyan jogszabály és egyéb kívánalom fonódik, ami egy valódi bankhoz hasonló módon bonyolítja a kezelésüket. Nekünk erre nincs kapacitásunk. Csak arra tudunk vállalkozni, hogy a Regénytáron regisztrált látogatóknak alapszolgáltatásként megnyitunk egy talentum számlát, és nyilvántartjuk a rajta keletkezett megtakarítást. De ez is többletmunkát okoz a hagyományos webes szerkesztéshez képest, ezért jövőre nagy valószínűséggel bevezetjük a havi számladíjat. Terveink szerint ez 5 talentum lesz havonta, ami forintra átszámítva 50 forintnak felel meg.

Régebben havonta közzétették a forint-talentum árfolyamot…

Igen, volt ilyen gyakorlat, mert arra számítottunk, hogy a látogatóink csábítónak találják a gondolatot, hogy a nálunk pihentetett talentummennyiség effektíve több forintot ér majd, ha sokan látogatják az oldalt. A forint-talentum árfolyam ugyanis attól függött, hányan keresik fel a Regénytárat. Egy bizonyos látogatottsági szint fölött az árfolyam megváltozott, mégpedig úgy, hogy ugyanannyi forintért több talentumot lehetett váltani. Nagyjából egy évig erőlködtünk ezzel, de aztán beláttuk, hogy a honlapunk látogatottsága csak akkor növelhető, ha külső hirdetésekkel vagy egyéb akciózásokkal föltunningoljuk. De minként már jeleztem: erre momentán nincs keretünk, és nem is igazán tudnánk mit kezdeni napi öt-tíz ezres látogatottsággal. Ezért úgy döntöttünk, a forint talentum árfolyamot meghatározatlan ideig rögzítjük. Ennek értelmében jelenleg 10 forint 1 talentumot ér.

A Regénytár Bank ügyfélfogadó irodája.

 

Minden betétest érintő kérdés: mennyire biztonságos a Regénytár Bank? Már úgy értve, hogy kirabolható-e, vagy mivel szerveren tárolt adatokról van szó, feltörhető-e ez az adatállomány?

Mióta a pénzügyeinket a világhálóról is intézhetjük, a banki biztonság fogalma is megváltozott. Ma már a páncéltermekben akár nyilvános kávéházakat is lehetne működtetni, mert a pénz adatok formájában áramlik szerverről szerverre. Ezeket pedig hiába védik bonyolult szoftveres biztonsági rendszerek, egy ügyes hacker képletesen szólva sperhaknival is ki tudja őket nyitni. Ilyenformán a Regénytár Bank csak annyira biztonságos, amennyire az a szerver, amelyen a site üzemel. Ezért pedig nem vállalhatunk semmilyen garanciát, mert ha a szolgáltatónk szerverét feltöltik és leradírozzák róla az adatainkat, csak egy bizonyos időpontra visszamenőleg tudjuk őket helyreállítani. Erre talán a napi bankszámla egyenleg jelentene megoldást, de őszintén szólva, most még nincs akkora talentumforgalmunk, hogy ezt indokolná. Terveink között mindenesetre kiemelt helyen szerepel a Regénytár Bank elektronikus számlakivonat beindítása, ám ehhez az eBoltunknak jóval nagyobb forgalmat kellene lebonyolítania a jelenleginél. De hogy ez megvalósul-e, vagy csak vágyálom marad, az nem annyira mirajtunk, mint inkább látogatóinkon, pontosabban az ő igényeiken, érdeklődésükön múlik.

 

Ne hagyja ki ezt sem: