Magyar Mellékhelyiség – 2018. január 16.

2018.01.16.
Olvasták: 773

Rendszertelenül megjelenő szuperiódika – 2. évf. 1. szám
(In memoriam Bányai Tamás)

A hét hírei

Megharapott egy nő egy 14 éves fiút és elvette a telefonját. Itt tartunk: már sem a postásharapta kutya, sem a kutyaharapta postás nem hír, hanem az, amikor valakit mobilért marnak szügyön. Hiába, kütyükért áll a világ. De a harapás úgy tűnik, örök.

Kenyérbe rejtette a füvet, de így is lebukott. Nem tudni, mi lett volna a helyes megoldás, te talán fordítva jobban jár. Ha fűbe rejti a kenyeret, rá se bagózik senki. Mármint a kenyérre, legalábbis itt, Budapesten, mert a füves közterületek olyannyira alá vannak aknázva kutyagumival, hogy jó érzésű járókelő a közelükbe sem merészkedik.

A robotok jobban olvasnak az embernél. Ezen aligha csodálkozik bárki is. Régóta köztudott, hogy a robotok pontosabban, kitartóbban végzik azokat a műveleteket, amelyekről azt hittük, emberi beavatkozás nélkül nem mennének (gondoljunk csak az autógyártásra). Az, hogy immár jobban is olvasnak, ennek a fejlődésnek a logikus következménye, sőt, az sem lenne meglepő, ha jobban is írnának.

Vádat emeltek az ittasan fának csapódó sárospataki rendőr ellen. Lelki szemeimmel szinte látom, hogy erősen illuminált állapotban lefejel egy mit sem sejtő nyárfát. A panasz ez esetben jogos és szabályos, elvégre az a szegény fa is csak ember. De nehogy félreértsen bárki is: maga a hír tragikus, mert a balesetben egy ember is meghalt, csupán a cím az, ami erre a fura asszociációra késztet.

Matt Damon nem zaklatott senkit, de belebukhat. Ha bezzeg zaklatott volna, olyan lenne, mint más, normális ívású híresség. De így, hogy nem zaklatott, több mint gyanús. Kilóg a sorból, provokál, meg ilyesmi. A suliban meg a katonaságnál pont az ilyeneket kezdték ki, például aki szünetben vagy pihenő idején könyvet olvasott. Talán Matt is ezzel ment a végzete elé: egy csinosság rákacsintott, mire ő elszántan a könyvespolc felé vette az irányt.

Miért vonzódnak a nők a rosszfiúkhoz? Ez talán az emberiség legősibb és legnyugtalanítóbb kérdése. Ha választani kellene, hogy ez a tudás legyen az enyém vagy a lottó ötös, habozás nélkül az előbbit választanám. Más kérdés, hogy így hatvan fölött sem az egyikkel, sem a másikkal nem mennék túl sokra.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: