Hunyadi János a Halszínű Bizottság előtt

2017.08.23.
Olvasták: 950

Miután a híres törökverő több ízben is kivívta maga ellen a nemzetközi hangulat rosszallását, és mert a honi sajtó ezért alaposan kipellengérezte, külső és belső nyomásra beidézte őt maga elé a rettegett Halszínű Bizottság, amely a nagy múltú Csapszéken működött.

A híres törökverő akkurátus ember lévén illedelmesen ellovagolt Csapszékre, és bekopogott a Halszínű Bizottság – tagjainak felhőszürke arcbőre után kapta a nevét – irodájába, majd résnyire nyitva az ajtót behallgatózott.

– Lépjen be! Attól hogy brigantinak tartjuk, még nem fogjuk kerékbe töretni – kiáltott oda egy cingár, tüdőbajosnak látszó bizottsági tag, akinek szemlátomást a jegyzetelésre használt libatoll egyenesben tartása is nehézséget okozott.

– Azért citáltuk ide, mert úgy értesültünk, hadakat kíván indítani nemes barátaink, a törökök ellen, akik a szabad mozgás jegyében errefelé vették az irányt – mondta egy másik tag, aki viszont jól táplált volt és drága kelméből készült díszruhát viselt.

– A mi nézeteink szerint ez a magatartás egyszerre tűrhetetlen, megengedhetetlen és elviselhetetlen! – csapott az asztalra a harmadik tag, aki viszont nem volt se sovány, se kövér csak szigorú. – Alapvető emberi jogunk, hogy a törökök feljöhessenek Budára!

– És ott villámsebesen integrálódhassanak!

– Mert a kultúráknak keveredniük kell!

– Ezt várják tőlünk görög, bolgár és szerb barátaink, akik részben vagy egészben már beintegrálták országukba a törököket!

– Minden presztízs-statisztikán előrébb vannak, mint mi.

– Le hát a várfalakkal! Egy kanyit se a hadsereg fejlesztésére!

– Abcúg pallosjog!

– Abcúg gyanakvás!

– Éljen a mindenki előtt nyitva álló Európa!!!

Ezt már mind a hárman egyszerre, teli torokból ordították, hogy csak úgy zengett.

Hunyadi minden egyes felé irányzott szólamtól hátrébb lépett, ettől a végső attaktól pedig, mint a mellére sújtó pörölytől hanyatt esett és kibucskázott a teremből.

Amikor felkászálódott, komoly képpel leverte mentéjéről a port, majd lóra pattant és elvágtatott a kies messzeségbe.

Hogy mi történt ezután, csak találgatni tudjuk. Egyesek szerint még feltűnt néhány kisebb csetepatéban, de hogy úgy istenigazából a török ellen induljon, nem merte elszánni magát. Talán még most is erről koldulunk.

Verejtes Edomér

Külpolitikai szakértő és nemzetközi hírű tápszerforgalmazó.

Ne hagyja ki ezt sem: