Dohány és irodalom: a halálos páros

2017.04.24.
Olvasták: 658

Szenzációs leleplezésre derült fény nemrégiben a Berkshire Egyetem által végzett kutatásnak köszönve, mely a dohányzást helyezte újszerű megvilágításba. Mint köztudott ezt a szokást a középkorban ártalmatlannak vélték, és csak a legújabb korban sütötték rá a károsság bélyegét.

A kutatás azt vizsgálta, hogy a középkorban miként történhetett meg az, hogy a füstszűrő nélküli dohányszívás ellenére sem pusztult el senki sem rákban, míg a mai korban ez úgyszólván általános jelenség. Az egyetem tudóscsoportja hosszas vizsgálódás után arra a meglepő eredményre jutott, hogy a dohányzás önmagában nem káros, csupán a világot behálózó gyógyszerlobby igyekszik ezt elhitetni róla. Az egereken végzett laborkísérletek igazolták, hogy a szűz füst önmagában semmilyen hatással sincs a delikvens egészségi állapotára, ellenben ha irodalmi szöveget olvas, akkor a tüdejébe kerülő kátrány és nikotin furcsa metamorfózison megy keresztül. A változás annál drámaibb, minél modernebb vagy ha úgy tetszik, trendibb az olvasott szöveg.

A kísérletet végző csapat mindezt azzal magyarázza, hogy az irodalom egyfajta katalizátorként indítja be azokat a receptorokat, amelyek később egész sereg gyógyíthatatlan betegséget indukálnak a cigarettázókban, de hogy ez pontosan miért van, arra most még nincs magyarázat. A következtetés viszont már adott: aki nem olvas, vagy kerüli a betű alapú szövegekkel történő vizuális kapcsolódást, teljes egészében immúnis a cigaretta káros hatásaival szemben.

Sajnos a hatás visszafelé is érvényes, tehát aki életében csupán csak egyszer is könyvet vett a kezébe, utána pedig rágyújtott, már veszélynek van kitéve, ami egyúttal azt is megmagyarázza, hogy az írástudatlanság korszakaként aposztrofált középkorban miért eregethették a füstkarikákat olyan felszabadult biztonságban az emberek.

A döbbenetes fölfedezés már most alapjaiban rázogatja a tudományos és nem tudományos világot, pedig arról egy szót sem szól a fáma, miként vették rá az egereket arra, hogy pöfékelés közben kortárs irodalmi műveket böngészgessenek.

Regénytár Press

Javarészt internetes hoaxokra támaszkodó hírügynökségünk, amelynek anyagait vétkes könnyelműség lenne komolyan venni.

Ne hagyja ki ezt sem: