Az e-cigi alkonya

Olvasták: 149

Nem vagyok dohányos, ezért csak a kívülálló bölcsességével tudok hozzászagolni ehhez a témához. A kiindulópont ebből a perspektívából kétféle: vagy támadni, vagy dicsérni lehet a kormányt azért, hogy tiltólistára tette, de ebben sem foglalnék állást. Alapjáraton – az utcán jártomban-keltemben – a cigizés áldozata vagyok, mert amióta a bagósokat ide száműzték a kocsmák és a szalonszobák langymelegéből, a csitri lányoktól az idős bácsikákig mindenki az én szépséges orrom alá fújja a füstöt. Innentől pedig bármit mondanék, az minden lenne, csak nem elfogulatlanság.

De nem baj, engem ebben a dologban egyébként is csak az e-jelenség érdekel. Az e-világ ugyanis egyre jobban körbevesz bennünket. A hagyományos könyveket mindinkább félretúrják az e-kiadványok, a hagyományost az e-ügyintézés, hogy az E-számokról ne is beszéljek (bár ez azért egészen más). Gyakorlatilag egyre közelebb kerülünk ahhoz a határhoz, amikor a régi, biológiai alapú életünket fel fogja váltani az e-élet. Aki csak rálegyint erre, hogy már megint egy cikk a szokásos aggodalmaskodó, pánikkeltő túlzásokkal, vegye észre, mennyire ki vagyunk szolgáltatva az e-kütyüinknek. Minden, még tán a lelki üdvösségünk is hálózatba kötve zakatol és sodródik a mindent elnyelő virtuális purgatórium felé.

Ezért fura ez a dolog, mármint hogy egy e-címkés valami vereséget szenved. Talán, mert ez a készülék jobban károsítja az egészséget, mint mondjuk, az okos telefon, talán, mert nem áll mögötte akkora lobbyérdek, mint az utóbbi mögött, ki tudja. Nem is ez a lényeg, hanem a várakozás, hogy mi jön majd ezután: az e-tiltás kiterjed-e a valódi cigarettára is, esetleg más e-címkézésű haszontárgyakra (mi tagadás: az e-könyvekre gondolok, amelyekről az a privát véleményem, hogy nem többek mesterségesen generált divathóbortnál), meglátja, aki megéri.

Lezárásként mindenesetre nagyon passzol ide az a hír, ami szinte már kísértetiessé teszi ezt a felettébb ingatag, összevissza kuszált e-világot: a minap egy amerikai kórházban az éppen szívkatéterezést végző orvosok öt teljes percig tartó tehetetlenségnek voltak kitéve, mert a műveletet irányító számítógép egyszer csak riasztást kapott és a futó programot megszakítva elvégzett magán egy komplett vírusellenőrzést.

Ez a szituáció tipikus e-krízisnek mondható, ám azok a katéterezésre szoruló koszorúerek nagyon is valóságosak voltak. Más kérdés, hogy ez a beavatkozás minden bizonnyal a túlzott cigizés miatt vált szükségessé, bár ez csak feltételezés. Azt már elképzelni sem tudom, mi lett volna ezzel a szegény pácienssel, ha egész életében e-cigit szívott volna.

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Előző írás

Új kiadás

Következő írás

Risen

Egyéb Magyar valóság

Kajmán a dobozban

Ahhoz már rég hozzászoktunk, hogy az emberek egzotikus állatokat tartanak otthonaikban, és

Petra keresztje

Ment Petra hazafelé, keresztül a Margit hídon. Ment, mendegélt, aztán egyszer csak

A villamos ablaka

Tegnap, 2019. április 17-én, verőfényes, szép napsütéses időben egy szír állampolgár kirúgta