Krampusz

Olvasták: 405

krampFogalmam sincs, hogy komoly gondolkodású, felnőtt emberek miért készítenek ovisok számára horrorfilmeket? Mert a Krampusz nevű, Michael Dougherty által jegyzett ijesztgetős mozi pontosan ez a műfaj. Túl azon a megállapításon, hogy vérprofi munkáról van szó – a teljes CGI arzenál ott dübörög a háttérben –, a sztori sekélyes volta miatt mégis inkább arra lennék kíváncsi, kinek szánta ezt a művet? Ha arra gondolt, a szülők majd az ölükben cipelik be rá a boldogan rugdalózó csemetéiket, akkor nagyon tudom sajnálni az egész amerikai gyerektársadalmat. Még azt is megértemém, ha abszurd humor szőné át az egészet, de az a dolog, a karácsonyi szellem meghalasztása miatt tombolásba kezdő rémségről egyszerre nyers és naturális. Kis- és nagycsoportos gyermekemet, unokámat úgy tartanám tőle távol, ahogy a gyógyszerekkel tömött kredencfióktól szokás, jobb helyeken.

Mondhatnék a filmről bármit, akkor sem tudnám legyűrni a vele szemben érzett viszolygásomat és csalódásomat, de főleg az értetlenkedésemet: vajon ki és miként dugta le ezt a szörnyűséget a befektetők torkán? Az lehetett a csáberő, hogy a káprázatosan félelmetes láványvilág majd becsalja a felnőtteket (is) a moziba? Csakis erre lehetett játszani, és a vége az lett, ami: egy felnőtteknek szóló mesefilm. Nem az első, és nem is az utolsó ebben a műfajban. Ha pedig jobban belegondolunk, talán még többértelme is van, mint a komolykodás celofánjába tekert natúr zombisfilmeknek, amelyeket gátlástalanul zabál az fél világ.

Ebből a nézőpontból a Krampusz tényleg csak egy üdítő kivétel, mert nem akart több lenni annál, ami. És ez filmes viszonylatban sokszor elég.

 

 

  • Eredetiség
  • Továbbgondolhatóság
  • Történetvezetés
  • Képi megjelenítés
  • Hang
  • Színészi teljesítmények
  • Rendezés
  • Érdekesség
3.2

összegzés:

Közepes.

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Egyéb Filmekről

A Tenkes kapitánya

A Föld népességének túlnyomó többsége egy huncut pillanatot sem látott a Tenkes kapitányából, a fennmaradó népesség

A melltartó

Felvevőgép nélkül is könnyebb filmet készíteni, mint ötlet nélkül, mert az előbbinek ugye, ott a mobiltelefon,

1917

Nemrég zárult le a Nagy Háború centenáriuma, amelynek során – számos megemlékezés, ünnepség és tudományos konferencia

Csernobil

Azt, hogy ma viszonylag gondtalanul élhetünk, három önfeláldozó búvárnak, Alekszej Ananenkónak, Valerij Bezpalovnak és Borisz Baranovnak