’71

Olvasták: 324

71Kőkemény film az 1971-es belfasti eseményekről, amelyeket az évtizedeken át tartó, kegyetlenül véres és a kívülálló szemével nézve abszolút értelmetlen északír polgárháború kezdeti szakaszaként tart nyilván az emlékezés. Az angolok jelenléte ellen lázadó északír katolikusok megfékezésére és a rend helyreállítására odavezényelt royalista katonák, vezetőjük tapasztalatlansága miatt egy gyorsan eszkalálódó krízis közepén találják magukat. Az egyik fiatal közkatona a csetepaté során elszakad az egységétől és egyedül találja magát Belfast kiismerhetetlen labirintusában, ahol nemcsak a katolikusok vadásznak rá, hanem a politikai spekulánsokban cseppet sem szűkölködő protestánsok is. A film lényegében a fiatal Gray Hook küzdelme az életben maradásért, mégis jóval több egyfajta Running Man klónnál. A filmet egy már nem éppen fiatal, de a szélesvásznú mozi világában mégis pályakezdőnek számító Yann Demange jegyzi, és tehetségét bizonyítandó, annak ellenére a BAFTA-díj jelölésig vitte, hogy a világ egyéb politikai válsága tükrében ez a téma mostanában nem annyira érdekes, ming húsz-harminc évvel ezelőtt volt. A ’71 méltó kiegészítése az északír konfliktussal foglalkozó nagy filmek gyűjteményének – gondoljunk csak Paul Greengrass megrázó alkotására a 2002-es Véres vasárnapra. A ’71 kizárólag felnőtteknek való, nyomasztó, elgondolkodtató alkotás, némely esetben egészen döbbenetes képsorokkal, amely különleges atmoszférájú, letisztultan minimalista operatőri munkával válik teljessé.

 

 

  • Történetvezetés
  • Vizuális megjelenítés
  • Hang
  • Továbbgondolhatóság
  • Hitelesség
  • Protagonista
  • Mellékszereplők
  • Rendezés
4.7

Összegzés:

Kiváló

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Egyéb Filmekről

A Tenkes kapitánya

A Föld népességének túlnyomó többsége egy huncut pillanatot sem látott a Tenkes kapitányából, a fennmaradó népesség

A melltartó

Felvevőgép nélkül is könnyebb filmet készíteni, mint ötlet nélkül, mert az előbbinek ugye, ott a mobiltelefon,

1917

Nemrég zárult le a Nagy Háború centenáriuma, amelynek során – számos megemlékezés, ünnepség és tudományos konferencia

Csernobil

Azt, hogy ma viszonylag gondtalanul élhetünk, három önfeláldozó búvárnak, Alekszej Ananenkónak, Valerij Bezpalovnak és Borisz Baranovnak