Férfinapi köszöntő

/
Olvasták: 1116

ferfinap_lMa a férfiak nemzetközi napja van, amit nemtársaim bizonyára boldog megelégedéssel vesznek tudomásul. A felhőtlen örömködés perceit viszont beárnyékolhatja az a sanda gyanú, hogy aminek világnapja van, azt a tapasztalatok szerint a kihalás veszélye fenyegeti, gondoljunk csak a koalákra, a pandákra meg a többi hasonló, gyámoltalan teremtményre. Másfelől pedig nekünk, férfiaknak fogalmunk sincsen, miben nyilvánul meg ennek a napnak a jelentősége.

A hivatalos magyarázat szerint a nemzetközi férfinap ötletét Trinidad és Tobagó vetette fel, a nem túl távoli 1999-ben, és mert az ENSZ azonnal magáévá tette az ötletet, ma már világszerte szerveznek férfinapi rendezvényeket. Állítólag 2009 óta nálunk, Magyarországon is, de az vesse rám az első dunakavicsot – vagy mert férfinapról van szó, löttyintse rám az első korty sört –, aki belebotlott már ilyesmibe.

Anélkül, hogy lebecsülném ennek a napnak a jelentőségét, vagy hogy magam ellen beszélnék, én úgy képzelem el ezt a dolgot, mint a Médiatanács ajánlásait. Jó szándékú, építő jellegű tanácsgyűjtemény formájában, amelyet a feleségek, barátnők, jólelkű ténsasszonyok, csinos masamódlányok egyszóval a nőismerősök kezébe nyomhatnánk, hogy lapozzák fel, és miután kiválasztottak egy nekik tetsző tételt, annak rendelkező részét vonatkoztassák ránk. Az ajánlások közt csupa ilyesmi lenne, hogy „ezen a napon ne vitesse le a szemetet élete párjával”, vagy „hagyja, hogy a barátaival egy kiadósat sörözzön”, esetleg „hagyja, hogy a kanapán tespedve, távirányítóval a kezében múlassa az időt, miközben ön a konyhában répatortát készít neki”.

A sor tetszőleges irányban és dimenzióban folytatható, bár ha a viccet félretesszük, el kell ismerni, hogy a férfiak valóban veszélyeztetettek. Különösen a negyvenes-ötvenes generáció tizedelődik olyan betegségekben, amelyek szinte kivédhetetlenek. Talán erre gondoltak a trinidadiak meg a tobagóiak is, amikor ezt a napot kezdeményezték. Az pedig valószínűleg csak a véletlen műve, hogy a WC világnapját is ma ünnepeljük.

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Előző írás

A Majoros-féle paradoxon

Következő írás

Az írásnak nem csak jelentése van, hanem képe is

Egyéb Laza és érdekes

Háború és toalettpapír

Történelmi hazugság Mint az világszerte egyáltalán nem közismert, az első világháború kitörésében