Jöjjön a virtuális kurkászás!

2015.11.10.
Olvasták: 756

kurkaszas600

Olyan sok szó esik manapság a közösségi média keltette elidegenedésről, hogy elfeledkezünk a jelenség mélyebb okáról. Ez pedig nem más, mint a kurkászás. Aki látott már a majmok társadalmi életével foglalkozó filmet – vagy a Tarzan-sorozat egyik darabját –, pontosan tudja, hogy a kurkászás a kontaktusteremtés ősi módszere. Miközben a majmócák egymás bundájából laza egyértelműséggel csipkedték kifelé az élősködőket, megteremtődött közöttük az a bensőségesen bizalmas kapcsolat, ami a közösségi élet lételeme.

Ezt happolta el tőlünk a social media. Tetvek és poloskák helyett ideadta nekünk a lájk-gombot, hogy lehetőség szerint azzal birizgálgassuk egymást. Az eredmény, mint tudjuk felemás: habár a lájk-gomb megnyomása bizonyos vonatkozásban arra a mozdulatra emlékeztet, amikor a főemlős a két körme közé csippent egy szépen kifejlett vérszívót, majd azt laza egyszerűséggel széjjelpattintja, az a fajta bizalmi viszony, amire az evolúció a kurkászás útján tanított meg bennünket az on-line felületeken mégsem alakulhatott ki.

Mi tehát a megoldás? A válasz egyértelműen a virtuális tetű kifejlesztése. Ezt a szoftveres alapon működő kurkásznivalót kéne ráküldeni a közösségi médiára, és hagyni, hogy akikkel gyengéd viszonyban vagyunk, szabad óráikban jámbor módon leszedegessék őket az oldalunkról. Ha ezt még meg is toldanák valami bizsergetést vagy ellazulást keltő kis kütyüvel, senki sem beszélne többé elidegenedésről. A többi már tisztán fantázia és erkölcstelenség kérdése.

Kurblish Ágost

Fiatal novellista, az ISZONY A KÁLYHACSŐBEN című antológia szerzője.

Ne hagyja ki ezt sem: